Luc Hoebeke introduceert ons in de betekenis van de hebreeuwse traditie voor het verstaan van de economie vandaag.
Nietzsche beweerde dat elke rationaliteit uiteindelijk economisch is.
Een gans andere benadering van een “economische transactie” komt uit de narratieve wijsheid traditie en de hermeneutische benadering van de Hebreeuwse Bijbeltekst: in dit geval de aankoop van het graf van Sara, Genesis 23.
Vanuit deze traditie verkennen wij wat deze tekst ons kan leren over de relatie economie, politiek en spiritualiteit, die ook vandaag nog speelt ondanks de zogenaamde “economische rationaliteit”. Immers, economie gaat fundamenteel over het onderhandelen van “waarderingen” en kan niet los gezien worden van de impliciete of expliciete waarderingscriteria van de onderhandelende partijen. In mijn werkervaring in verschillende culturen zijn politieke en spirituele overwegingen dan nooit ver weg, zelfs als ze niet besproken worden.
Luc Hoebeke (°1941) studeerde af als burgerlijk ingenieur elektronica en kernwetenschappen aan de KU Leuven.
Zijn interesse voor complexiteit en diversiteit bepaalde zijn werk op de grenzen van culturen, disciplines, van theorie en praktijk, van wetenschap, kunst en spiritualiteit.
Zijn ervaringen werden beschreven in talrijke artikels in vier talen en een boek: Making Work Systems better: a practitioner’s reflections, Wiley 1994 (Spaanse vertaling 2012).
Reeds sinds 1972 bestudeert hij, in samenspraak met verschillende groepen mensen, de relevantie van de Hebreeuwse hermeneutische traditie in relatie tot wat mensen vandaag beleven en wat hen beweegt.